HBO

Centrum pre hyperbarickú oxygenoterapiu

Rok vzniku: 2014
Zameranie: Výskum pôsobenia účinkov hyperbarického kyslíka
Financovanie: Operačný program Výskum a vývoj, štátny rozpočet, spolufinancovanie TnUAD
Link: http://tnuni.sk/hbo/

 

Vedecko-výskumné pracovisko Centrum pre hyperbarickú oxygenoterapiu (ďalej ako „Centrum pre HBO“) bolo vybudované v rámci vedecko-výskumného projektu „Dobudovanie technickej infraštruktúry pre rozvoj vedy a výskumu na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka prostredníctvom hyperbarickej oxygenoterapie“.

Centrum pre HBO je vedeckým pracoviskom Fakulty zdravotníctva Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne. Pracovisko vzniklo v spolupráci Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne s Fakultnou nemocnicou Trenčín, kde je priamo súvisiace prístrojové vybavenie nainštalované.

Cieľom výskumu pracoviska je vývoj nových postupov v komplexnom liečebnom prístupe k vybraným ochoreniam, ktoré využívajú, okrem súčasnej štandardnej liečby, najmä  prínos hyperbarickej oxygenoterapie, a reprezentujú tak progresívnu formu personalizovanej zdravotnej starostlivosti. Vypracovanie a praktické využitie uvedených postupov bude znamenať pozitívny prínos nielen z hľadiska zdravotného stavu pacientov, ale bude mať aj významný priaznivý ekonomický celospoločenský dopad v zmiernení finančných následkov riešenia dlhodobej práceneschopnosti, resp. prípadnej invalidity. Aplikácia takýchto postupov zlepší prognózu zdravotného stavu pacientov a súčasne zníži priame i nepriame náklady na liečbu vynakladané nielen pacientom a jeho rodinou, ale i samotnou spoločnosťou.

S úspechom boli iniciované liečebno-preventívne úkony u probantov s nehojacimi sa ranami predovšetkým dolných končatín, s mozgovo-cievnymi príhodami, ako aj s náhlou stratou sluchu a tinnitom. Vďaka svojej jedinečnej multidisciplinárnej koncepcii výsledky výskumu Centra pre HBO výrazne kvalitatívne i kvantitatívne zvýšia prínos hyperbarickej oxygenoterapie u vybraných ochorení na celoštátnej úrovni. Získaná databáza výsledkov terapeutických úkonov bude jedinečným a cenným zdrojom informácií pre štatistické spracovanie sledovaných parametrov, ich benefitov pre vyšetrených jedincov ako aj pre komparáciu s výsledkami zahraničných erudovaných pracovísk v danej oblasti v rámci EÚ.

Zavedenie hyperbarickej oxygenoterapie spolu s participáciou na vedecko-výskumnom rozvoji v tomto odbore bude zárukou udržania špičkovej úrovne liečebno-preventívneho procesu a jeho dostupnosti pre populáciu v spádovej oblasti pracoviska ako aj pre ostatné regióny SR.

Získané výsledky výskumu sú publikované v domácich ako aj zahraničných vedeckých periodikách a publikáciách.



Hyperbarická komora TnUAD v Trenčíne.

 

 

AIS E-learning Webmail Kontakty Strava Knižnica